2011. május 18., szerda

Hülyegyerek

Vannak-e Önnek erkölcsi normái? Van-e szociális érzéke? Tekintettel tud-e lenni bárki másra saját magán kívül? Nem? Tartozik-e Ön bandába? Szükségesnek érzi-e Ön, hogy rajságát a lehető legexhibicionistább módon tudassa a húsz méter sugarú környezetével? Ha igen, gratulálunk, Ön egy hülyegyerek.
Már régóta tervezgettem egy ilyen postot, de a mai barcikai kutyázás megadta a végső lökést. Általában a fiatalság körében látni, hogy a színvonal (mind szellemi, mind társadalmi) exponenciálisan megy lefelé. Lehet, úgy hangzom, mint egy Vietnámot megjárt veterán, de nincs "bezzeg az én időmben", mert ez az én időm.
Amiért eredetileg írni akartam, az az, hogy a közelmúltban megjelent két.... "banda" a környéken, mindkettő neve egy-egy három betűs rövidítés, és az a legjobb szórakozásuk, hogy megtaggelik a különböző közüzemi műtárgyakat (buszmegálló, zajvédőfal, stb.), majd kihúzzák a másik bandáét. Attól eltekintve, hogy lassan elfogy a hely, elég egy maroknyi ilyen gyökér, és két alkoholos filc, hogy egy egyébként élhető, és szép városrészt a legutolsó gettóra emlékeztetővé tegyenek. És az ilyen fel tud húzni. A deviáns, jogtalan cselekvés. Az ilyen, társadalmi érzék nélküli embereket kéne szegregálni, nem azt, aki nem érdemli meg. Azt, aki nem való a társadalomba, a társadalom lökje ki magából! Csak az a gond, azért nem jutunk sehová, mert a társadalom erre tendál.
Ma a Barcikán kinn volt egy csapat fiatal, két idősebb, a többi meg fiatalabb gyökértanonc. Akiknek az a legjobb szórakozása, hogy ásványvizes palackot vagdos földhöz, amerikai focival rúgja le a fák lombját, torka szakadtából üvölt (már, amikor épp nem böfög), vagy letépi a másikat a bringáról, az... egyszerűen szomorú. És ezért vannak, és voltak is mindig ambivalens érzéseim a Barcika térrel kapcsolatban: amikor üres/kulturált emberek veszik birtokba, nagyon idilli tud lenni. De elég egy csapat majom, hogy ez egy csapásra megváltozzon. Karafiáth Orsolya írta a mai Metróban, hogy a magyarok szégyellik szeretni a köztereiket. Szerintem lehet, hogy csak elment tőle a kedvük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése