2014. február 3., hétfő

WC-k az egyetemen


Ez a poszt azt hiszem, eredetileg a hatalmas kontrasztról szólt volna, amely egy-egy épület, és azok mosdói közt megfigyelhető. Illetve talán azt is bele akartam venni, hogy milyen trükköket, praktikákat sajátít el a hallgató arra, hogy megtalálja a legelhagyatottabb, de mégis legjobban felszeretl mosdót.
 Amikor ezt a posztot megálmodtam, még nem tartott ott a vizesblokk-felújítási program, ahol most. Ósdiak voltak a mosdók a J, Z, St épületben is (ez utóbbiba költözött át a Közlekkar), de például az ÉL-ben még nyoma se volt annak a hipermodern edzőteremnek, amely mára a csarnok (és a kampusz) ékévé vált. Bezzegazénidőmben, ha az ember benyitott egy vizesblokkba, amely nem a K, vagy az R épületben volt, bizony időutazott pár évtizedet hátra. Sakkmintás padló, metlaki falicsempe, hörgő csapok, fanyelű wc-kefék... Az ember álmodni szokott ilyen wc-kkel. Érdekes, én is sokszor szoktam, pedig a valóságban sosem kerültem olyan kínos/lehetetlen helyzetekbe, mint amilyen a tipikus vécés álom (hogy nincs ajtaja, hogy átlátszó a fala, hogy több van egy fülkében, hogy kiönt, stb).


A BME egy hatalmas intézmény, ~25 000 hallgatóval, 3 kampusszal. Egyedül a mosdók fenntartása is hatalmas feladat. Ha összeszámoljuk, hogy a K épületben hány mosdó van (akár szintenként!), kifogyunk az ujjakból. Érthető tehát, hogy nem volt mindegyik tip-top állapotban, de azért van szint a fűtött ülőke és a pottyantós közt is. Mindenesetre ma már, ha az ember a BME-n bárhol betér egy mosdóba, jó eséllyel felújított, EU-konform helyiséget talál, és még kezet is tud mosni szappannal. Igaz, van még néhány hagyományőrző épület (mint a T és a H), de a helyzet mára sokkal jobb.
Ami a "kedvenc mosdó" megtalálását illeti, tán a legnagyobb főnyeremény a K épület, mely a mosdók számát illetően (a korábban említettek szerint) versenyzik a Hogwarts kastélyával. Jó eséllyel találunk olyan mosdót, amelyről a diákok fele még nem is hallott, a legjobbak az oldalsó lépcsőházakból nyílnak. ;)
És a végére néhány érdekesség: az egyetem (alighanem) leginkább felülméretezett mosdója a Goldmann földszintjén található férfimosdó, amelyben kb. 10 mosdókagyló van, illetve 2 különböző térben összesen kb. 20 piszoár. Ezeken felül természetesen fülkék is vannak, abból is úgy nagyjából 10. És eddig akárhányszor jártam benne, egyedül voltam. Ami pedig a legfényűzúbb mosdót illeti, az valószínűleg a J épület 3. emeletén található blokk (2. kép jobb fele). De a V2 mosdói is megérnek egy említést, amelyek két oldalról folyosóval határoltak, így hosszúkásak, és mindkét irányban el lehet(ett) hagyni azokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése