2014. február 12., szerda

Áttekintés a 2-es kampuszról

Na ez az a poszt, amelyet nagyjából sehogy nem lehet aktualizálni. Amikor felvettem a listára, olyan célt szolgált volna, hogy az átadás után pár hónappal revizitáljuk a témát, hátha kibuknak gyerekbetegségek. 
Mondjuk azok elő is buktak, igaz, nem túl sok. A kampusz átrendezésének koncepciója alapvetően jó volt, a nem túl elegánsen, itt-ott elszórt parkolóhelyek egybe gereblyézésée és az áramlástani épület felének elbontása széppé, rendezetté, emberbaráttá tette a központi részt. Igaz, az áramlástani épület másik felét is nyugodtan el lehetett volna bontani. Jaj, bocsánat, ilyet nem szabad mondani. 
Szóval három dolog bántja csak a szemem: a BME alakú padok, a DCS felé néző napszékek kialakítása, illetve az aszfaltburkolat. Az előbbivel az a gondom, hogy bár design szempontból ötletes, leülni elég awkward rájuk. A betűk zugaiban megül az avar és a szemét, illetve a B betű lyukai esős időben feltelnek vízzel (mert ami nem kéne, hogy vízzáró legyen, tuti, hogy az lesz), télen pedig be is fagynak. Ez nyilván nem tesz jót se a betonszerkezetnek, se a fának (1. kép). Ami pedig a napszékeket illeti: a székek maguk kényelmesek, és valóban elég jól éri a nap azt a vékony sávot. 
Viszont a székek megközelítése csak a gondosan ápolt gyepen keresztül lehetséges, amely egészen jól bírja, csak a székek alatt kopott már ki - óhatatlanul. Továbbá a szóló székeknél nem nagyon van hová pakolni, és mivel egy egyetemen nem ritka, hogy az emberek táskával mászkálnak, kényelmetlenné tud válni, ha az ember csak felmálházva tud ülni a széken, nincs hová lepakolni. További probléma, hogy a kampuszt kedvelő szarkák előszeretettel ülnek a székek támlájára, és végzik a dolgukat a háttámlára, illetve az ülőlapra. A székek egyébként egyszer már át lettek lakkozva, nem tudom, milyen okból. Az aszfaltburkolat esetében pedig egyértelmű a gond: nem volt pénz újra. Ahol csak lehetett, maradt a régi (felfestésekkel együtt), és ehhez kapcsolódik tarka minta szerint az új ott, ahol kellett. Ha választani kell, hogy csak 80%-osan újítják fel a kampuszt, vagy semennyire, nyilván az előbbi verzió a csábítóbb.
U.i.: az áramlástani épület mögött álló fát körülvevő acél gyűrűn is mindig zavart, hogy nincs leülő felület, de ezt úgy-ahogy megoldotta a nem sokkal arréb lévő Bosch körtefa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése