2013. július 20., szombat

Belegondoltál? - Víznyomás

Mivel a blog törzsolvasói közé egészen sok, nem feltétlenül műszaki gondolkodású ember tartozik, úgy gondoltam, érdekes lehet egy sorozat, amely egészen rövidke kis írásokban fogalmaz meg olyan tényeket, amelyeket az emberek általában csak elfogadnak, nem gondolnak bele a miértbe, vagy a hogyanba.

Ilyen például az, hogy ha kinyitom a vízcsapot, miért folyik a víz. Triviális jelenség, születésünk óta így van, mégsem mindenki gondol bele. A magyarázat nem túl bonyolult: a víznyomás miatt, amely az a nyomás, amellyel a vezetékben lévő víz az elzárt csap golyószelepének feszül folyamatosan. Na de honnan lesz víznyomás? Mert ha fogok egy víztározót, és síkban összekötöm vezetékkel a házammal, ott bizony nem fog víz folyni (na jó, fog, ha a tartály aljára kötöm a vezetéket, de a nyomás messze nem lenne elég, hogy mondjuk a panelházakban több emelet magasra is felnyomja a vizet). Víznyomást a szolgáltatók általában víztornyokkal érnek el (mint amilyen a képen is látható). Többségében UFO alakúak, de vannak szép, klasszikus példányok is, mint amilyen a margitszigeti (amely mellesleg a vízművek logója is). Az érkező, tiszta ivóvizet elektromos szivattyú juttatja fel a torony tetejébe, ahonnan az lezúdul, a víztömeg saját nyomása és a helyzeti energia miatt felgyorsul, és a víznyomócsőbe kerül (ezért olyan nagy baj, ha nyomócső törik el, mint egy éve, nyáron az egyetemnél). Itt meg is jegyezném, hogy nem feltétlenül van szükség víztoronyra nyomás előállításához, hiszen a gellért hegyi víztározóban maga a hegy magassága gondoskodik a helyzetienergia-különbségről.
És ebből következik, hogy ha az áram elmegy (de úgy tartósan, és mindenhol), az olyan alapvető dolgokról is lemondhatunk, mint a víznyomás, hiszen ha nincsen szivattyú, ami feltolja a vizet a toronyba, az nem is tud onnan lezúdulni.

A következő írásban az Elzett stílusú kulcsokról lesz szó. Abba belegondoltál már? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése