2011. április 15., péntek

Emancipáció a metróban is?

A tollastól, és a legyőzni próbáló betegségtől elcsigázottan vártam a metrót ma délután a Kálvin téren. Be is húzott a szerelvény, eddig a pontig semmi különös nem volt. Viszont az indításjelzés bim-bamja után a rendszerekhez szokott konzervatív szívem majdnem megállt. A 2-es vonalról ismert női hang figyelmeztette a jónépet az ajtó záródására. Sokáig csak álltam, magamban tátott szájjal. MICSODAAAAAA??? Tizenöt éve élek Budapesten, tizenöt éve férfi a bemondó a kékmetrón. De nem pusztán ennyi. A kettes és hármas felvételeiből kihallatszott minden, ami a múlt rendszerre jellemző volt. Amikor megszólalt a bemondás, lehetett hallani, hogy hűtő zümmög minden lakásban, hogy gulyás rotyog a tűzhelyen. Lehetett hallani a Robi íróasztalt és az Anna széket a panelekben, a kalász érzését az arcunkon, amint hozzábújunk. A metró bemondásai hordozták a régi éra hangulatát. Távol álljon tőlem a hímsovinizmus, nem az a gondom, hogy mondja be, hanem az, hogy egyáltalán nem illik a metró (mai napig változatlan) imázsába. A hármas metró 81-717 szerelvényeinél szerintem a BKV-nak nincs is méltóságteljesebb járműve. Ahogy teljes vállszélességgel, ezüst M-mel az orrukon bevonulnak egy állomásra (ha éppen nem vészfékeznek közben), szép látvány. Egy ilyen robusztusan méltóságteljes jármű nekem ne beszéljen női hangon. Az Ev vonatok ábrázata már kevésbé parancsoló, de a króm kapaszkodók és lámpakeretek ott is egy jóléti rendszer minden úriasságát hordozzák.
Igaz, a kettes vonalon is random közlekednek férfi és női metrók. Igen, a nőiek a "Barbi metrók " (bár az akkor sem rózsaszín, hanem barack, és narancs!), azok a felújítás következtében mutáltak vissza. És persze, miért ne lehetne egy metrónak egyénisége? (Amúgy sem értem, ha egyszer a programszőnyegből olvasott utasítások adottak, hogy dönt különbözőképpen minden szerelvény? Valamelyik rögzítőfékkel érkezik az állomásra, valamelyik szépen komótosan becsordogál, stb.). Ide, a régi szakadt állomások mellé viszont akkor sem illik az újmetró módi. (Ráadásul a Kökin a szöveget jól lerövidítették, most már nem kell figyelmeztetnünk utastársainkat a leszállásra, és a cigizős rész is kimaradt). A hármason viszont ha egy vonat megkapta, attól tartok, előbb-utóbb mindegyik meg fogja. Akkor pedig viszlát Zsigulik, viszlát fekete-fehér csíkos lámpaoszlopok, Isten hozott modern lelketlenség! Végülis mondhatjuk, hogy ezzel felújították a hármas metrót. Amikor meg az állomásokat is egyneműsítik, akkor veszti el minden varázsát a vonal.

Napi log:
Az 1-es reptér lépcsőjén három mentős térdelt egy fekvő férfi mellett, akinek a mellkasán defibrillátor tapaszok voltak. A körülálló emberek higgadtan nézték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése