2012. október 30., kedd

Ingyen könyvek

 Tudom, hétfőt ígértem, elkéstem, bocsánat. Akkor pótoljuk is gyorsan: nem tudom, hányan tudtok róla, de a BME Printer régi helyén, a Suzuki Swift (?) karosszéria mögött az E épületben van egy sor könyvespolc, ahová a jegyzetbolt mindig kirakja a hasznosítani már nem tudott könyveit. Én személy szerint imádom a régi műszaki könyveket, főleg, ha ingyen vannak (magyar virtus), itt pedig az egyetem tudományterületének majd teljes spektruma megtalálható (volt régen legalább is). A fejlécben látható Sugárvédelmi ismeretek c. régi jegyzet is onnan van például, de a mára elég tekintélyesre duzzadt gyűjteményem ilyen címeket tartalmaz még, mint például: A kreativitást növelő módszerek alkalmazása, Veszteségfeltárás és hőhasznosítás, Projektmenedzsment, Települési szennyivzek kezelése, Épületek nedvességvédelme, Bevezetés a biológiai és élelmiszeripari technológiába, Távközlési projektmenedzsment, Jog, állam, gazdaság, Audiovizuális eszközök és almalmazásuk az oktatásban, Alkalmazott statisztika I., Településszociológia, Betű és írás, "Megáll az idő".
Akik ismernek, tudják, hogy nem tartom tökéletesnek a felsőoktatás alapelvét úgy, ahogy jelenleg létezik, viszont az eredeti filozófiát gyönyörűnek gondolom: egy fórum, ahol a tudás virágzik, ahol meg lehet merítkezni a legkülönbözőbb tanokban, értekezni a hasonló érdeklődésűekkel, szabadon alkotni, előrevinni a világot. És ez a kupac könyv itt mellettem pont ennek a jelképe. Ha akarom, megismerkedem az élelmiszeripar gépeivel, ha akarom, a betűrajzolás (!) tudományával, ha ahhoz van kedvem, az épületek nedvességvédelméről okítom magam. És ezt a sok-sok információt mind ezek a könyvek, ezek a manapság eléggé alulbecsült kis tárgyak tartalmazzák, amelyek sokszor még bontatlanul fóliázva állnak az ingyenkönyves polcon. És kevesen tudnak róla, alig jár rá valaki. 
Az igazsághoz mondjuk az is hozzátartozik, hogy egy ideje már nem láttam jegyzetet, mostanában a Typotex kiadó ki tudja, milyen okból hátramaradt könyvei várnak új gazdájukra. De ezek néha egész komoly, keményfedeles könyvek. Azokból is hoztam párat, bár ezek a címek már kevésbé volnának beszédesek: néha még beleolvasva sem tudom eldönteni, milyen könyv is az (ez talán megmagyarázza, hogy megmaradtak). Mindenesetre a jelen kínálatból a gyakorlatiasabb fajták közül néhány informatikai könyv is van, például a Szemantikus világháló elmélete (vagy valami ilyesmi). 
Ha kedvet kaptatok, tessék rájárni s rabolni, mert ha ezen a könyvmenhelyen sem találnak gazdára, gondolom, az ózonlyukat fogják tágítani, vagy inkább wcpapír gurigákká válnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése