2011. július 6., szerda

A filmekben...

Van pár elem, amelytől a filmkészítők egyszerűen nem engedhetik meg, hogy eltekintsenek, mert generációk nőttek fel úgy, hogy ezek a dolgok mindig is így voltak. Ha sorra vesszük, gondolok először is a számítógépekre. Eleve kevés filmben vannak realisztikus operációs rendszerek, szoftverek, és a computer gyakran még mindig az ember felett álló misztikus szerkezetet jelképezi, ezerrel futnak a háttérben a képernyőn a kódok, stb. De ha ettől el is tekintünk, megkockáztatom azt mondani, hogy olyan filmet nem láttam, amelyben a számítógép ne pittyegett volna. A filmekben minden egyes műveletet sípolás, csipogás, valamilyen hang kell kísérjen. Ha kép töltődik le, annak folyamatos pittyegő sípoló hangja van, amíg a kép teljes egészében meg nem jelenik a monitoron. Az ablakok is halkan csipogva jönnek elő, és a szöveg is hasonló hangok kíséretében listázódik ki a képernyőre. Így van ez az NCIS-ben, Gyilkos számokban, de filmekben is bőven, nyugodjatok meg. És ettől tényleg úgy érezzük, hogy most aztán nagyon történik valami, és igazán high-tech a környezet, pedig ha belegondolunk, elég nevetséges. De mégis már elvárjuk.
A következő, amit mindig megmosolygok, a semmiből előjövő busz. Ha valakit váratlanul akarnak megölni, elcsapják egy busszal. Nincs ezzel semmi gond, csak hogy van az, hogy egészen a test, és a jármű találkozásáig ez a busz a világ legmodernebb, leghalkabb, zéróemissziós, vízmotorú busza, és csak akkor kezd dudálni, fékezni, és a motorja hangot kiadni, amikor már elsodorta a szerencsétlen delikvenst. Tudnék példát hozni erre a Végső állomásból, a Monkból, Skinsből, és még egy tonna helyről.
Szintén járművekhez kapcsolódik a fantomjármű jelensége. Ha egy filmben kocsi/főszereplő szorul a sínre, és kétségbeesetten próbál kiszabadulni, a vonat csak jön, jön, jön, és kürtöl. Nem lassít, nem fékez véletlenül sem. Mintha nem is ember ülne a vezetőállásnál, hanem a jármű saját életet élne (ha nem is annyira saját életet, mint a Sziki-szökevényben). Ha pedig elsodor valamit, van, hogy meg sem áll, csak megy tovább. Vagy ha meg is áll, senki nem száll ki megnézni, hogy mi történt. A vonat elütötte, amit el kellett, szerepe ezzel véget ért.
Az pedig egyenesen döbbenetes, hogy vannak bizonyos hangeffektusok, amelyek visszaköszönnek mind rajzfilmekben, mind sorozatokban, mind komoly hollywood-i mozifilmekben. Van két konkrét hang, amely nem pusztán hasonló, konkrétan ugyanaz több filmben is. Az egyik egy nyikorduló ajtó nyílása, a másik egy fémes csattanás, amely pl autók felborulásához, fémdarabok égből leeséséhez jó (és a 2012 c. filmben is előfordult, ha jól emlékszem, egy felrobbanó benzinkútnál).
És ahogy megnyomom a "Bejegyzés közzététele" gombot, biztos eszembe jut még csomó elem, amelytől egyik rendező sem tágít, de egyikőnknek sincs annyi ideje, hogy mind felsoroljam.

1 megjegyzés:

  1. a Végső állomás azért sok filmes bakira,és "gagyiságra" szolgál megfelelő példával :D

    VálaszTörlés