2011. július 26., kedd

Élet a Földön kívül

Tegnap megnéztem az 51-es bolygó című animációs filmet, és (amellett, hogy nagyon tetszett) újra elgondolkodtam a címben is említett témán. Ma pedig, amikor a NatGeo FAQ-s sráca arról magyarázott, hogy egyes tudósok szinte biztosra veszik élet létezését a Földön kívül, nevetnem kellett. Akikkel szóba kerül, mindig elmagyarázom a nézeteimet, és, hogy azok min alapulnak, de akkor most leírom itt is.
A probléma ott kezdődik, amit már a tudományos bejegyzésben is kifejtettem, hogy a földi ember képtelen elvonatkoztatni saját világától. Tehát koránt sem biztos, hogy a létnek csak ez a formája van, amelyet mi ismerünk, amelyet a földi fizika le tud írni, amelyet mi az érzékszerveinkkel tudunk tapasztalni.
De az érvelés kedvéért, ha így is lenne, akkor is csak kinevetni tudnám azokat, akik azt mondják, hogy a földönkívüli élet kizárt. Ha a mi kis játszóterünkön, a Naprendszeren belül gondolják ezt, azt mondom, ok, mert az űrprogram kb. 50 éve alatt már sikerült megismernünk annyira, hogy ilyen feltételezések felé hajolhassunk. De aki arról próbál meggyőzni, hogy a tudomásunk szerint végtelen (de ha nem is, áááááááááááááááááááááállati nagy) univerzumban a billiárdnyi galaxis trilliárdnyi bolygója közt egy olyan sincs, amelyiken a Földéhez hasonló civilizáció fejlődne, valószínűleg meg fogom kérdezni, mit szív. Elég csak a statisztikához érteni ahhoz, hogy belássuk, az lenne a csoda, ha nem létezne a Földön kívül élet.
És ami az egészben meglep, az az, hogy az általános nézőpont (mely szerint akik hisznek a földönkívüli életben, azok őrült hippik, akik kalóz-rádióállomást üzemeltetnek egy lakóautóból valahol a nevadai sivatag közepén) a mai napig áll, holott ez egy olyan jellegű felfedezés (az én szememben), mint annak idején volt, hogy a Föld kerek, tehát már úgy 40 éve meg kellett volna történnie. Ehelyett 10 emberből 7 azt mondja, ez a lehetőség baromság. Értetlenül állok a dolog előtt, bár idővel kénytelen leszek ráébredni, hogy a lakosság fájóan nagy részéből kifelejtették a (magukban történő) logikus érvelés képességét. Innentől sok sikert.
Az meg, hogy a Földön járt-e már idegen élet, egy másik kérdés. Személy szerint azt sem tartom kizártnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése