2011. június 10., péntek

Legális graffiti?

Hőzöngésnek tűnhet, mert "amióta világ a világ (pontosabban amióta feltalálták a festékszórót), így csinálják", de bennem akkor is felmerült a kérdés: nem lehetne ezt kevésbé barbár módon? A városüzemeltetés elvárja a város polgáraitól, hogy óvják műtárgyait, közterületeit. De milyen alapon, ha őket sem érdekli ezek esztétikája?
Hogy konkretizáljuk a dolgot: a geodéziai mérések jelöléseire gondolok. Amikor ilyesmi mérést végeznek, bevett gyakorlat, hogy a kiemelt/fontos/nemtudomnemértekhozzá pontokat az aszfaltba fúrt csavarral és/vagy rikító színű festékszóróval bekarikázzák, és számmal jelölik. Eddig csak a belvárosban találkoztam ilyesmivel, viszont pár hónapja gombamód megszaporodtak a neonpink számok Lőrinc útjain, járdáin is. Ellenérvként felmerülhetne, hogy ezek idővel lekopó festékek, de még ha azok is, úgy tűnik, nem minden felületről. A reptéri út mentén a járdán (2. kép) van egy jelölés, amely legalább 10 éve ott van már.
Egyszerű téma, nem is igazán ragoznám tovább, csak már régóta meg akartam írni ezt a posztot, és a képeket is megcsináltam hozzá. Ti mit gondoltok, jó ez a módszer?

1 megjegyzés:

  1. Az ilyesfajta megjelölésre szükség van, nem csak geodéziai méréseknél, hanem pl útépítéseknél. Legutóbb útfelújítás előtt láttam, hogy ember táblázattal sétált az úton, és az előre bejelölt nyilacskáknál fújta az aszfaltra a vágási mélységet.
    Hogy milyen festékkel, milyen felületre, az kémia, nyilván van, ami gyorsabban kopik, de szerintem ez a kivitelezés szempontjából harmadlagos.
    Nem lehetetlen leszedni, csak idő és pénz kérdése. Egy sima felületet durva csiszolással is le lehet kopírozni.
    Hogy miért nem krétával csinálják, egyszerű oka van. Eső, por, csillagok állása mind leszedné.

    VálaszTörlés