2014. március 14., péntek

Egyetemi honlapok

Na, ez azért igazán érdekes téma, mert amikor kitaláltam, még nem igen írhattam meg (mégis csak aktuálisan fennálló jogviszonyom volt az egyetemmel, plusz az ember sosem tudja, ki olvas el mit, és ez hogy hat vissza rá), viszont mostanra meg, hogy már semmi dolgom az égvilágon a BME-vel, majdnem az összes régi, gyalázatos, elavult honlap megújult. Fontos tisztázni, hogy itt csak a Közlekkar honlapjaira gondolok. Tanszékiekre is (egyedül a Közlekedésautomatika, Repülőgépek és Hajók, illetve a Járműelemek és Hajtások tanszéknek volt már a sorozatos megújulások előtt is tisztességes honlapja), de legfőképp a Közlekkar hivatalos honlapjára. Amelyet.... bár sokak szerint nagy a szókincsem.... egyszerűen nem tudok a megfelelő szavakkal, hűen jellemezni. Nem tudom visszaadni azt a lusta nemtörődömséget, azt a dilettantizmust, amellyel összeállították annak idején. Szerencsére még él a honlap, meg lehet nézni, és rögtön látszik is, hogy egy ilyen honlapot egy 4-5 napos sóskifli is meg tud alkotni. Az, hogy Magyarország egyik legnagyobb nevű egyetemén az egyik karnak ez legyen a hivatalos honlapja... őszintén nem is találok rá szavakat. De mondom, azóta lett új honlap, amely végre már vállalható.
A béna honlapok közül két fajta volt: igénytelen volt mindegyik, de volt, amelyik legalább a szemet nem bántotta, illetve átlátható volt (pl. a Közlekedésüzemi, vagy a Közlekedésgazdasági tanszék honlapja), de olyan is volt (van "-.-), mint a Logisztika, vagy a Vasúti járművek tanszéké, amelyek láttán bizony törölgetnem kellett a vért a szememből.
Az egyik legfrissebben megújult honlap az összevont Közlekedésüzemi és -gazdasági tanszéké, amely bár még mindig elég puritán, legalább emiatt sem kell szégyenkezni már.
Ha viszont egyetemi szinten széttekintünk, vannak kifejezetten szép, fiatalos honlapok is, mint például a Környgazd tanszéké a Gazdaságtudományi karról. Azért áll különösen közel a szívemhez ez a honlap, mert a hátteret is mindig az adott évszakhoz igazítják, de mégsem úgy, hogy giccses legyen. A Vasutas tanszékkel egyezően itt is van beléptető felület (itt tárgyak infóihoz lehet hozzáférni az órán megadott user-pass kombinációval), viszont a Vasutas tanszékkel ellentétben itt nem lehet hozzáférni személyes adatokhoz pusztán a másik neptun kódjának ismeretében. Beléptetést csinál még az Repgép-Hajó és Jármű-Hajtás tanszék is, de senkinél nem személyes infókhoz vezet a belépés gomb. Csak a vasutasoknál... Nem mintha azok olyan szupertitkos infók lennének, de azért na.
Szóval ez a Budapesti MŰSZAKI Egyetem, itt tobzódik az ország műszaki értelmiségének jelentős hányada, mindezek tükrében különösen el tudott szomorítani, amikor olyan igénytelen, nulla erőbefektetésű honlapokkal kellett dolgoznom ~4 éven keresztül, mint a fent látható példák a múltból. De remélem, a változás szele nem fog elülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése