2013. április 5., péntek

Videók a múltból

A sajtófotós csodatelefonommal, melynek szlogenje: "A blogra jó lesz", néha videót is felveszek. Még néhább ezek a videók a BME-vel kapcsolatosak. Aztán a feledés sötét szakadékába zuhannak, de nem most! Megosztok hármat.



Az első egy szerkó (Szerkezeti anyagok és megmunkálások) laboron készült, a CNC (Computer Numeric Controlled, számítógépes numerikus vezérlésű) esztergagép munkál meg réz nyersdarabot. A felvétel maga nem a világ legakciódúsabb jelenete, pár másodperc után már eléggé meg lehet jósolni, merre megy a cselekmény. :D A házi feladat az volt, hogy le kellett kódolni azt a CNC programot, amely egy sima réz hengerből előállítja a megadott alkatrészt. Elvileg az én programomat vittük be a gépbe, gyakorlatilag nem, mindenesetre a kis készdarab velem jött haza. :D


A második videó már a múlt héten készült, KIRKOM (Közúti irányító és kommunikációs rendszerek) laboron. A feladat az volt, hogy PC-n lekódoljuk az egyszerű ciklust (piros, piros-sárga, zöld, sárga), majd vezeték nélküli kapcsolattal feltöltsük a jelzőlámpát vezérlő Siemens PLC-re. Itt a lámpa épp az egyik csapat programját futtatja.


Ez pedig tegnap készült: szól a tűzjelző a BME St épületében. Állítólag előző nap is szólt már, de én magam is tudok két korábbi alkalomról. Tipikus esete a farkast kiáltásnak, hasonló témával foglalkozott is már a blog korábban. Egy esetben volt csak valóban tűz (amennyire tudom), akkor is egy gép kezdett el füstölni valamelyik laborban.

Szóval néhány szemelvény a BME-s életből, de ez messze torzítva és eseménydúsan mutatja az egyébként szürke hétköznapokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése