2011. december 12., hétfő

Biztonságos környékek

Ma kora reggel egy hajléktalan, aki a napját a közeli szelektív hulladéktárolóknál szokta kezdeni (üveget, aludobozt, ilyesmit gyűjt biztos) halálra vált arccal ment be a szomszédos közértbe, hogy két levágott lábat talált a kukák körüli szemét közt. A boltos először természetesen nem hitt neki, de amikor kiderült, hogy nem viccel, hívták a rendőrséget. A szemeteseknek is úgy kellett mondani, hogy el ne mozdítsák a szelektív tartályt, amikor jöttek volna üríteni. Ezt mesélte legalábbis nekem az egyik eladó abban a közértben, ahová már ezerszer mentem be, hiszen pár percre lakunk tőle. Lőrincnek ez a része olyan tipikus mindenki ismer mindenkit környék. Ezért is kavarják fel a közhangulatot az ilyen események.
A boltos, akivel máskor recepteket szoktam cserélni, most könnyes szemmel mondta, hogy már nem tudja, mivé lett ez a világ, már sehol nincs biztonságban. És valóban egyszerű lenne ebbe a következtetésbe ugrani, de ha belegondolunk, nincs olyan, hogy biztonságos környék. Persze, a statisztikák hosszútávon mutathatnak jól egyik-másik kerület, vagy kerületrész esetében, de elmebetegek, bűnözők, elfuserált értékítéletű emberek bárhol lehetnek.
A helyszínelő, amikor a közértben járt, az eladóknak mondta, hogy már majd' két napja talpon van, és ez még nem is az utolsó bűnügyi helyszíne (egyedül van a teljes körzetre). És azzal én sem vitatkozom, hogy a világ exponenciális ütembe válik egyre ijesztőbb és ijesztőbb hellyé. De sajnos be kell látni, hogy egy ilyen eseménytől nem lesz varázsütésre veszélyesebb egy környék. Nyilván kellemetlen belegondolni, hogy nap mint nap elsétáltam, és el is fogok sétálni az adott bűntény helyszíne mellett, de ez a kerületrész a szememben ugyanolyan marad. Nyilván vannak olyan környékek, ahol ez gyakoribb, és azokról ki is lehet jelenteni, hogy veszélyesek, de még a legbiztonságosabb élőhelyeken is előfordul az ilyesmi.
A helyszínen egyébként (nem a legelőnyösebb szögből készült, de a lesifotón is látszik) öt járőrautó (ebből kettő a szomszédos kis utcát zárta le), egy nyomozói autó, és a helyszínelők furgonja állt. A szelektív tartályok kb. 10 méteres körzete volt elkerítve bójákkal, szalaggal, és sok egyenruhás sürgött-forgott. Amit elvileg találtak: a tartályokat körülvevő szemét közt két levágott női láb, és emellé belsőszervek. De az esti híradóra majd biztos többet tudunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése