2011. december 5., hétfő

Holidays are comin'

Tudom, tudom, TUDOM! Nem írtam majdnem egy hétig... De sokkal nehezebb újra írni, ha paradicsomokkal dobáltok... :D
Most egy olyan téma következik, amelyről már jó előre elterveztem, hogy írni fogok, de őszintén megvallom: most egy kicsit bajban vagyok... Méghozzá azért, mert amiről panaszkodni akartam, idén nem igazán fordult elő.
Minden évben frusztrálódom ugyanis azon, hogy piaci nyomásra már októberben elindul a mesterségesen generált karácsonyi láz, és mire decemberben arra kerülne a sor, hogy valóban átadjam magam a hangulatolásnak, már az összes fílinget elhasználtam idő közben, és kiégve ülök, bármiféle hangulat nélkül. Írtam is erről két éve (16. oldal), de tavaly is így volt. Idén viszont azt veszem észre, hogy nem kell "papapapapapapa"-t dalolva, fülemet befogva végigsétálnom a városon ahhoz, hogy elkerüljem az erőltetett hangulatolást. Feltételezem, hogy a válság miatt nem tudták úgy törni magukat, de az is lehet, hogy egyszerűen csak megunták. De azt veszem észre mindenhol, hogy egyik pláza/bolt/középület sem erőlteti meg magát idén. Egy égősor ide, egy girland oda, kész. Semmi karácsonyi dal, semmi műhó, semmi ál-ajándék... Miről panaszkodjak így?
És most, hogy idén így van, mégsincs hangulatom. Pedig már decemer van, már a tévé is biztos játssza a karácsonyi kamionos kólareklámot (mindig onnantól számítom a karácsonyi szezon kezdetét), azaz játszaná, ha az utóbbi pár évben el nem kezdték volna lecserélni mindenféle másra. Mondjuk az időjárás sem kifejezetten segít, de most, hogy már beadnám a derekam, és boldogan vetném magam a kapitalizmus csengettyűs-műkarácsonyfás várakozásának karjaiba, nincs hová. Nincsenek karok, mert sehol nincs készülődés. A Köki terminál dekója például siralmas... Igaz, most nyitottak, nyilván nem erre akarják elszórni az összes pénzt, ok. Akkor nézzök a Westendet: egy orbitális nagy műfenyő palástú kúp a Milleneum tér közepén, rajta hatalmas, idétlen, színes gömbökkel. Nem túl hangulatos.. Ugyanilyen óriáskúp az Allee bejáratánál (Képünkön). És még biztos sok plázában... És a legszörnyűbb, hogy ezek mellett kinnhagyják az általános dísznövényeket (trópusi növények, és miegymás). És számomra nem létezik lehangolóbb, mint a kettő kombinálása (ezért kötném fel magam, ha pl Miamiban kéne karácsonyoznom).
Lehet, régimódi vagyok, de hová tűnt a klasszikus dekó? Miért lett minden rideg, steril, mű? Miért csak az Árkád díszíti fel normálisan magát többtíz piros-arany gömbös műfenyővel, fenyőgirlanddal, apró fehér fényekkel (és lehet, már ők sem, rég jártam arra)? 20 nap múlva karácsony, hangulatolnék, és esik az eső, langyos a szél, a város pedig ugyanúgy fest, mint máskor... Miért?

1 megjegyzés: