2012. január 22., vasárnap

Trend a rozsdás építészet?

Egész röviden értekeznék az új kampusz kialakításának egyik sarokkövéről.... vagy inkább sarokköveiről.. vagy inkább botlatóköveiről (ez a hagyományos nevük, ha nem tévedek). Egész pontosan arról van szó, hogy a kettes (vagy ahogy én hívom, szocreál) kampusz újrakövezésénél apró cselhez folyamodott a tervező: a kampusz különböző épületeihez inkább művészi, mint valóban használható eligazítást tervezett a burkolatba. A világosszürke alapszínen sötétszürke csíkok jelzik, merre is kell gyalogolnunk a különböző épülethez, azt pedig, hogy melyik épület csíkján gyaloglunk, a csík mentén a burkolatba süllyesztett acél járólapok jelzik. Hogy miért botlatókő? Mert a betű a lapon kiáll a burkolat szintjéből kb. 1 centit. Annyira kiáll, hogy senki nem lép rá. Ez pedig azzal jár, hogy nem kopik, nem fényesedik, helyette rozsdál. Amikor január 11-én vizsgára mentem (előtte nem voltam benn az egyetemen karácsony óta), meglepve láttam, hogy mindegyik botlatókő élénk narancssárga a rozsdától az előző napi zápor hatására. Méghozzá annyira, hogy a környező kövekre is átmosódott a vasoxid jellegzetes színe.
Maga az ötlet jó, műszaki egyetemhez ilyen műszaki rendszerszemléletű tájékoztatás illik (bár a DCs épület kb. 4, egymástól nem több, mint 50 méterre lévő kapujánál vicces, hogy mindegyik elé van téve egy Dcs jelű botlatókő), de lehet, hogy egy kicsit elszámították magukat a tervezők. Igazából az egész kampusz felújításáról azért nem írtam eddig rendesen, mert nem akarom folyamatában kritizálni a dolgot, hiszen szerintem még nincs kész. De az eddigiek alapján úgy látom, hogy ezeket a köveket mindenki ki fogja kerülni, és nem lesznek fényesek, csak rozsdásak. Bár, ahogy a címben is van, az építészetben mintha divat lenne a rozsda mostanság. Nézzük csak meg például a Corvin mozi előtt az újonnan nyílt Corvin sétány pláza LED-es reklám...(minek nevezzem)...felületét. A járókelők fölé emelkedő konstrukció külső burkolata nyers rozsdás vas. De az Újpest-Városkapu metrómegállónál is van egy irodaház, amelynek külsején jelentős mennyiségű rozsdás vas van szándékosan (második kép).
Szóval nem tudom, hogy a kampusz új ékei szándékosan követik-e ezt a trendet, vagy egyszerűen csak nem gondolták át eléggé (szépsége a megoldásnak, hogy akkor is jónak tűnik, ha elrontották). És messze nem ez az egyetlen érdekes oldala az új kampusznak, de ezekről majd később írok (majd ha kiderült, hogy a jelen állapot már végleges :D).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése