2013. június 24., hétfő

Mi is az a BKK?

Ma, hogy megkezdtem szakmai gyakorlatomat a fent említett cégnél, már igazán időszerűvé vált, hogy összefoglalóan válaszoljak a kérdésre, amelyet már sokan feltettek nekem:
Mi az a BKK?
A legtöbben a BKV járművek oldalára matricázva találkozhattok vele, ezért is azonosítják sokan a két céget. De a BKK ennél sokkal több. Ha röviden kéne mondani, azt mondanám, hogy a BKK minden, ami közlekedés budapesten. A szervezeti fa diagram egészen ijesztő, nem is tudom felsorolni, de a főbb tevékenységi területek a teljesség igénye nélkül: közlekedésszervezés (BKV, és egyéb szolgáltatók koordnálása, menetrendkészítés, tarifálás), közútfenntartás és forgalomirányítás (az FKF-től vették át), taxiszabályozás (nem is tudom, ez kinél volt korábban, talán a fővárosnál), információ-szolgáltatás (Fővinform, útinform), forgalmi koncepció, forgalombiztonság. A BKK uniós kötelességből jött létre, mint egy kvázi köztes lépcső a főváros és a közlekedés résztvevői közt. Tehát például a BKK alakítja ki a jegyárakat és a menetrendet, telepíti a szükséges infrastruktúrát, majd a közlekedési szolgáltatást megrendeli (most jellemzően a BKV-tól, de mivel a buszközlekedést már megnyitották, később jöhetnek más magánszolgáltatók is).
És azt kell mondjam, a BKK egy elég szimpatikus cég! Nem, nem fognak pisztolyt a fejemhez, kiérdemelték, hogy ezt mondjam. A kommunikációjuk hatékony, a kiadványaik informatívak és igényesek, megfelelően használják a közösségi médiát, jók és frissek az ötleteik.

2 megjegyzés:

  1. "most jellemzően a BKK-tól, de mivel a buszközlekedést már megnyitották, később jöhetnek más magánszolgáltatók is"
    ezt elírtad :) úgy érted, most jellemzően a BKV-tól, de amúgy magánszolgáltatók nem csak később lesznek, a VT-Transman már most is szolgáltat

    VálaszTörlés
  2. Az elírást nem sokkal a közzététel után javítottam. A "jellemzően" pedig utal rá, hogy nem kizárólag.

    VálaszTörlés