2011. november 21., hétfő

Országos polgári védelmi gyakorlat

UPDATE: Az Origo cikke szerint csak morgatópróba lesz, tehát jóformán fel sem pörgetik a szirénákat, csak megnézik, hogy működik-e még a motorja. Tehát akkor a 6 másodperces próba alig lesz hallható.

A rendszerváltás óta nem volt ekkora szabású katasztrófavédelmi / polgári védelmi gyakorlat, mint amilyen ma lesz 18:00-kor. 22 év után (és életem során) először tesztelik Budapest (és persze az egész ország) légvédelmisziréna-rendszerét (mintegy 2500 szirénát), és mivel a légoltalmi riasztások / katasztrófatervek témája rajongásom tárgyát képezik, kíváncsian várom, milyen lesz. Mivel katasztrófát, és nem légiveszélyt fognak szimulálni, két jelzést hallhatunk: az első a Katasztrófahelyzet jelzés lesz (120 másodperces 280 és 400 Hz váltakozó hangmagasságú jel), a második pedig a veszélyhelzet feloldásaként a Veszély elmúlt jelzés (30 másodperc azonos hangmagasságú jel, 30 másodperc szünet, ez háromszor megismételve). Légiveszély jelzés nem lesz, az egyébként 30 másodperc váltakozó hangmagasságú jel lenne, 30 másodperc szünettel, mindez háromszor. Itt egy ezt leíró rendelet, régen a jelzések időgrafikonjai a katasztrófavédelem honlapján is fenn voltak, most sehol sem találtam.
Hogy honnan tudom ezeket? Valahogy a birtokomba került 2004-ben egy naptár "Nem kell megijedni, elég csak tudni" fejléccel, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság kiadásában. Szerepelnek rajta a jelzések (az idő függvényében ábrázolva), és még annyi, hogy ilyenkor kapcsoljuk be a közszolgálati tévét, rádiót. És ezzel a naptárral nem csodálkoznék, ha én lennék az egyetlen az egész kerületben, aki tudja, melyik jelzés mit jelent.
Viszont korántsem én vagyok az egyetlen, aki tudja, milyen egy légvédelmi sziréna hangja. Az idősebbek számára nem is tudom, milyen hátborzongató élmény lesz, amikor hosszú évek után újra hallják a baljóslatú hangot. Nekünk, fiataloknak maximum a posztapokaliptikus filmek világát idézi, én kifejezetten szeretem is a sziréna hangját, de sokaknak nem lesz kellemes az élmény.
A katasztrófavédelem megint humoránál volt: ahogy tavasszal Középföldére adtak ki piros riasztást, most a Csillagok háborújából választott bolygókat fogja katasztrófa fenyegetni (műholdbecsapódás, ha már aktuálisak akarunk lenni). A lakosságnak semmi dolga nem lesz, valami olyasmit kell elképzelni, mint amikor a ferenc körúti villamosmegállóban bemondták, hogy "A hangosítórendszer próbája zajlik, megértésüket köszönjük".
És végül nézzük, hogyan is működik a légvédelmi sziréna. Sok verzió van, ha jól tudom, Budapesten a legelterjedtebb a hengeres kivitel, amely azáltal állít elő igencsak hangos (100 decibell fölötti) jelzést, hogy egy fix, és egy gyorsan forgó, palástján téglalaposan kivagdosott henger fordul el egymáshoz képest, ekkor a levegő áramlása kelti a hangot (ilydn látható a videón is). De van tárcsás kivitel is, ahol körbe köralakban kilyuggatott tárcsa forog egy másikon, az elv ugyanez. Az Államokban, ahol a tornádók miatt ezek a rendszerek gyakran használtak, elektromos szirénák vannak. Hangképzésük kevésbé elegáns, viszont gyakran forgó tölcséres kivitelben készülnek, hogy mindenfelé szórják a hangot.



Kíváncsi leszek az össz hanghatásra, mert a házunkhoz két légó sziréna is van közel (mindkettő 1 km-en belül, az egyik a képen szereplő), ezen felül pedig innen negyed órára tudok mégegyet fejből. De a többit nem tudom, szóval kíváncsi leszek, mennyire fedik le a városrészt hanghatásilag. Érdekesség, hogy a szirénák működtetése közvetlenül lehetséges az irányítódobozuknál, illetéktelenek ezt tették Pécsett pár éve.
Összefoglalásként: akármennyire elképzelhetetlen a jelen generációk számára, hogy az éjszaka közepén a hátborzongató hangot meghallva a pincébe kelljen szaladni, és figyelni, hogy fütyül-e a bomba, mert ha igen, akkor nem a házra esik, az ilyen rendszerek karbantartása, és rendszeres ellenőrzése fontos! Épp elég baj, hogy az utóbbi 22 évben nem volt ez megtéve. Ha mindig a legrosszabb lehetőséget vesszük, amikor tényleg baj van, sokkal kisebb lesz a kár. De addig jó, amíg ezek a szerkezetek rejtélyes szürke dómok, magasra nőtt acélgombák maradnak, és senki fel sem néz rájuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése