2014. április 9., szerda

Jellegtelen plázák

Na lássuk, mit lehet kihozni ebből a kb. 2 mondatos témából. Az alap felütés az, hogy a plázákból mi marad meg az embereknek. A belsejük! Főleg a boltválaszték és az elrendezés, de esetleg még a burkolatok színe, anyagválasztás is. Például, hogy a Westendben sötétebb színű a padló, míg az Allé mennyezetén a fehér dominál, a Köki plafonján cikkcakkos fények futnak, a Mammut meg úgy összességében bézs. De egy valami van, amire még a szemfülesek sem fordítanak nagy gondot: mégpedig az, hogy hogyan is néznek ki ezek a plázák kívülről.
Ezt a témát még az előző eonban annak hatására találtam ki, hogy belegondoltam, fogalmam sincs, hogy néz ki a Westend kívülről. A tudatomban annyira össze van olvadva a Nyugati pályaudvarral, ami pedig magára vonzza a figyelmet, hogy az egyetlen stílusjegy, amelyet fel tudtam idézni, a Váci útra néző, küllős vonatkereket utánzó ablak volt. És ez ma sem nagyon van másképp.
A leginkább talán akkor figyeljük meg  a plázákat kívülről, amikor karácsonyra fel vannak díszítve. A legtöbb pláza ízlésesre csinálja legalább a külső dekót, de a Köki terminál a szerencsétlenség egészen új dimenzióit feszegeti évről évre a karácsonyi szmájlijaival és a homlokzatra felhevenyészett egy db. égősorral.
De szerintem van még valami, ami miatt ilyen nehéz elkülöníteni egymástól a plázáka külsőépítészeti szempontból. És itt alakul kicsit ördögi körré: a tervező tisztában van vele, hogy a plázának a beljese számít, a nagy boltterek, az elrendezés, ezért az épület mérete és alakja eleve funkcionálisan alárendelt a belsőnek, tehát adott egy otromba, szabálytalan alakú épület, amelyre az emberek úgysem figyelnek. Akkor meg mit törje magát? Megcsinálja a külső borítást vöröstéglásra, vagy szürkére, esetleg a kettő kombinációjára, és el van intézve. És a legtöbb pláza valóban ilyen kívülről. De persze vannak akkukktojások is, mint pl a CET / Bálna, amely kifejezetten szép belülről (és kívülről sem annyira ronda).
A cikk írása közben gyorsan végignéztem Street view-n a nagyobb budapesti plázákat, és tán még az Arénáról a legnehezebb nem tudni, hogy néz ki, mivel a semmi közepén van és hatalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése