2012. május 18., péntek

Közlekedési kisokos: Gyalogos nyomógomb

Élete során biztosan, de talán a héten is valószínűleg mindenkinek volt dolga nyomógombos zebrával. Nem azért írok most róla, mert annyira borzalmasan atomfizikai szinteket súrolna tudományilag, csupán sokszor hallom a méltatlankodást, hogy miért nem vált gyorsabban.
Szóval miért nem vált zöldre a kis emberke abban a pikoszekundumban, amikor felengedem a gombot?
Mert minden jelzőlámpás csomópont egy ún. ciklust futtat, amely azt határozza meg, hogy milyen sorrendben, és kinek adjon szabad, kinek tilos jelzést. A budapesti csomópontok jellemzően 90 másodperces ciklusodővel működnek, ami azt jelenti, hogy 1,5 percenként ismétli magát a jelzés. Négy főbb fajta ciklusú csomópontot különböztetünk meg, ezek: fix (tök mindegy, mi van, mindig ugyanazt a programot futtatja), forgalombarát (fix programokat futtat, de például a reggeli és délutáni csúcsban mást, mint vasárnap délben), és forgalomfigyelő (ez a legokosabb, különböző szenzorokkal (hurokdetektor, erről majd egy későbbi írásban, kamera, optokapu, stb.) figyeli a forgalomnagyságot, és interaktívan alakítja a programját (pl hosszabb zöldet ad a zsúfoltabb iránynak). Végül pedig a miesetünk: az igényvezérelt csomópont. Nem csak a gyalogos átkelési szándéka lehet igény, hanem például egy alacsony forgalmú kanyarodósáv is, amely nem kap zöldet, hacsak nem áll benne autó.
Szóval mi történik, ha megnyomom a gombot?
Nem kapsz libacombot, viszont az igényed befut a csomópont irányítóközpontjába (a központ lehet helyi, vagy jellemzőbben a Szabó Ervin téri főközpont), ahol az irányítórendszer feljegyzi magának, hogy van gyalogos igény. Így amikor legközelebb a gyalogos fázishoz ér a ciklus, és a központ megvizsgálja, hogy volt-e jelzés, és azt látja, hogy volt, a gyalogos irány zöldet kap. De ha nem, átugorja, és megy tovább.
Aha... És az segít, ha többször nyomom meg a gombot?
.... :D Az viszont tényleg segít, ha az embernek van visszajelzése arról, hogy az igénye regisztrálásra került. Van például egy ergonómiai rémálom nyomógomb pont az egyetemnél (1. kép), amelynél majdhogynem semmiféle feedback nincs. A gomb nem is gomb, hanem valamiféle optikai érzékelő (nem lehet kontaktérzékelő, mivel műanyag). Megnyomás után a piros VÁRJON felirat elvileg kigyullad, gyakorlatilag viszont gyenge fényben is alig látni. Látszik is a szerkezeten, hogy a nagyközönségnél nem jön be: kulccsal, pengével, ki tudja mivel szét van vagdosva a megnyomandó rész, gondolom, valaki biztosra akart menni. Fölösleges volt így kialakítani a szerkezetet: a technológia biztos drágább, és még a felhasználói értékéből is vesztett. Egy sima nyomógomb (2. kép) sokkal olcsóbb, és praktikusabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése